Na de kaasschaaf: benader zaken vanuit de lange termijn en bouw een kostenmodel

De huidige crisis hakt er in sommige sectoren goed in. Directies en controllers zijn dan druk om op korte termijn gerichte maatregelen te nemen en in te grijpen. Maar wat zijn gevolgen op de iets langere termijn, en hoe kun je kostenbeheersing duurzaam inrichten?

Na het hanteren van de kaasschaaf tijdens Covid-19 is het voor veel organisaties noodzakelijk om naar de toekomst te kijken. Want hoe kom je tot duurzame kostenbeheersing als je je kwaliteit van dienstverlening op pijl wilt houden? En je klanten goed wilt blijven bedienen? Dat vereist inzicht in kosten en winstgevendheid in alle lagen van de organisatie, meer dan alleen bij de top en financiële functionarissen. En o ja: nog meer of snellere informatie uit jaarverslagen of van de externe accountant gaat niet helpen deze slag te maken. Management & cost accounting moet hierbij centraal staan, veel meer dan financial accounting. Dat gaat dan om bedrijfseconomische ‘knoppen waar je aan kunt draaien’.

Kostenbeheersing: aan welke knoppen kun je draaien

Het probleem is dat organisaties en de individuele managers vaak niet weten aan welke knoppen ze moeten draaien om slim en efficiënt te werken. De oorzaak van deze problematiek is dat veel bedrijfstakken in de afgelopen 7 goede jaren niet altijd op kosten hebben hoeven letten, waarbij interne stuurinformatie beperkt bleef tot informatie op het niveau van grootboek en afdelingen. Op korte termijn kun je dan tijdelijke contracten stoppen en de bekende waterkoeler er uit doen. Maar hoe bouw je kosten af met behoud van kwaliteit? Of hoe verhoog je je prijzen zonder je klanten weg te jagen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven